Pripravci koji djeluju smirujuće na kućne ljubimce, a nisu lijekovi

Vjerojatno ste imali prilike čuti savjet da popijete topli čaj ili pojedete malo čokolade da biste se osjećali bolje. Većina ljudi jutro započinje uz aromu kave koja im omogućuje razbuđivanje. Ili osjećate kako treperite ako popijete previše kave. S druge strane, možda ste doživjeli da ste pojeli neku „tešku hranu“ i nakon toga vam je bilo loše.

Vođeni ovakvim osobnim iskustvima željeli bismo našim kućnim ljubimcima pružiti istu ugodu, i olakšati poteškoće. Sasvim je sigurno da hrana i piće, razni dodaci hrani, prirodni pripravci i mirisi utječu na naše kućne ljubimce. No, problem je što ovo područje nije dobro znanstveno istraženo. Dakle, za neke tvari s ovog popisa znanstveno je potvrđena učinkovitost, ali za mnoge nije. Nepostojanje znanstvenog dokaza ne mora značiti da pripravak nije učinkovit – može značiti da istraživanja nisu napravljena jer nije postojao netko tko bi ih financirao.

Većina vlasnika u potrazi je za ovakvim pripravcima u vrijeme blagdanske pucnjave (za Novu Godinu ili kod nekih slavlja), no isto tako ovi pripravci mogu biti učinkoviti kod ljubimaca koji su tjeskobni (anksiozni) ako ostanu sami doma, zatim kada se ide na godišnji odmor i ostavlja ljubimca na čuvanju, kod onih životinja koje dolaze u novi dom, kada se obitelj seli, kada dolazi novi član obitelji (dvonožni ili četveronožni), kada netko u obitelji umre, i u ostalom situacijama u kojima ljubimac može iskusiti strah i stres. Dakle, prije nego posegnete za lijekovima, razmislite o ovih nekoliko prirodnih mogućnosti za smirivanje ljubimca: feromoni, nutraceutici (pojedinačno ili u kombinaciji kao npr. VetriScience Composure) i biljni pripravci.

Pred vama je popis osnovnih skupina pripravaka koji su sada dostupni na tržištu. Popis nije potpun – to znači da ne sadrži sve pripravke, ali niti sve simptome i posljedice korištenja! Nadopunjavat ću ga tijekom vremena.

U proizvodima koji se koriste za smirivanje kućnih ljubimaca često se nalazi više sastojaka. Ovaj tekst omogućit će vam da s razumijevanjem proučite sadržaj i donesete odluku što želite dati svom ljubimcu. Za sve pripravke koji se unose u tijelo životinje, uvijek se posavjetujete s doktorom veterinarske medicine koji inače prati zdravstveno stanje vašeg ljubimca!

 

Feromoni

Photo by Krista Mangulsone on Unsplash

U živom svijetu feromoni se koriste za komunikaciju pripadnika iste vrste. Koriste ih i biljke i životinje, pa tako i mi ljudi. Feromoni nisu isto što i mirisi, ali iz naše ljudske perspektive najlakše ih je tako objasniti. Životinje ostavljaju sebi i drugim pripadnicima iste vrste feromonske poruke.

Proizvodi na bazi feromona učinkoviti su za sisavce, a nisu za ptica zato što većina ptica nema jak osjet mirisa. Više od desetljeća za pse i mačke koriste se feromonski pripravci koji djeluju smirujuće. Njihova učinkovitost je znanstveno potvrđena, premda treba znati da su većinu istraživanja financirali sami proizvođači.

Za pse je najpopularniji feromon koji luči mama kuja u području mliječnih žlijezda, a koji djeluje umirujuće na štence (DAP, Dog Appessing Pheromone). U znanstvenim istraživanjima pokazalo se da taj feromon ima umirujući učinak i na odrasle pse, da je učinkovit kod 80% pasa, a ne stvara ovisnost. Zbog toga ga se počelo industrijski proizvoditi, pa je sada na tržištu je dostupan u obliku difuzera, spreja, ogrlice i vlažnih maramica.

Feromonski pripravci za mačke sadrže sintetičke feromone kakve one luče na licu, šapama i trbuhu (područje mliječnih žlijezda). Kada su mačke zadovoljne, one same ostavljaju poruke takvog sadržaja. No, kada su prestrašene i nervozne, tada im mi možemo pomoći „aromatizirajući“ pomoću ovih feromonskih pripravaka njihovu okolinu. Mačji feromoni na tržištu su dostupni kao difuzer i sprej. Istraživanja od strane proizvođača tvrde da su učinkoviti u oko 90% slučajeva.

Učinak feromonskih pripravaka trebao bi postati vidljiv unutar tjedan dana. Trajanje difuzera i ogrlice je otprilke 5-6 tjedana.

 

B vitamini i nutraceutici

Photo by freestocks.org on Unsplash

Ovu vrstu preparata životinja mora pojesti. Mogu biti u obliku tableta, psećih poslastica i žvakalica, ili kao dodaci hrani.

Ukoliko dobivaju kvalitetnu hranu, kućni ljubimci bi trebali tim putem dobivati i odgovarajuće vitamine. Među ostalim vitaminima za pse i mačke korisni su vitamini B skupine. Posebno, vitamini B1 (tiamin) i B6 (piridoksin) važni su za normalnu funkciju živčanog sustava, te imaju ulogu u smanjivanju stresa i anksioznosti. Kada ih se daje dodatno, treba ih dati ujutro jer mogu djelovati stimulativno.

Nutraceutici su biološki aktivni sastojci u hrani, potrebni su za normalnu strukturu tijela te poboljšavaju zdravlje i dobrobit životinja. Upotreba i učinkovitost nutraceutika nije zakonski regulirana, pa oni nisu podvrgnuti testiranjima na isti način kao lijekovi. Nutraceutici ne stvaraju ovisnost, nema navikavanja na njih, te ne nastaju problemi ako se mijenja količina koja se unosi u tijelo. U nutraceutike se ubrajaju L- triptofan, L-teanin, melatonin i alfa-kazozepin.

L-triptofan je aminokiselina kojoj se pripisuje opuštajuće djelovanje. To je esencijalna aminokiselina koja u organizmu ima više uloga, potrebna je za rast i razvoj, te za stvaranje serotonina. L-triptofan je prekursor (preteča) serotonina. U istraživanjima se pokazalo unos više triptofana u odnosu na druge aminokiseline, omogućuje tijelu da proizvede više serotonina. Serotonin je neurotransmiter (molekula koja se koristi za prenošenje poruka između stanica u živčanom sustavu), koji je odgovoran za zdrav san i stabilno raspoloženje. Dakle, serotonin je važan u reguliranju raspoloženja, anksioznosti, apetita i spavanja, pa se može reći da L-triptofan ima svojstva prirodnog antidepresiva.

L-teanin je aminokiselina iz zelenog ili crnog čaja, ili gljive kostanjevka (Imleria badia), a sastavni je dio nekoliko anksiolitičkih (koji smanjuju anksioznost, tjeskobu) proizvoda za kućne ljubimce. Koristi se za pse, mačke i papige. On potiče zdravu kemijsku ravnotežu u mozgu, odnosno ima utjecaj na sintezu nekih neurotransmitera kao što su dopamin i GABA (gama-aminomaslačna kiselina). Manjak dopamina povezuje se sa stresom i gubitkom osjećaja ugode, a GABA je važan za reguliranje emocija i nošenje sa stresom. L-teanin djeluje opuštajuće i smirujuće bez izazivanja pospanosti. Pomaže kod anksioznosti zbog odvajanja i stresa uzrokovanog okolišem. Također, smatra se da može olakšati seniorima koji već imaju kognitivne probleme.

Melatonin je hormon koji u tijelu prirodno luči žlijezda epifiza. On regulira kada trebamo spavati ili biti budni, tj. određuje cirkadijske ritmove tijela. U tijelu sintezu i oslobađanje melatonina potiče tama, a smanjuje svjetlost. On djeluje putem GABA receptora. Pokazalo se da melatonin smanjuje strah. Ipak, potreban je oprezjer su moguće nuspojave kao što je sniženje krvnog tlaka i pospanost, a može biti opasan za one koji uzimaju antikonvulzive (lijekovi protiv grčenja mišića). Melatonin pomaže kratkoročnom smirivanju, npr. kod vožnje autom ili za vrijeme nevremena. Dostupan je u tabletama.

Alfa-kazozepin nastaje razgradnjom bjelančevine kazein iz mlijeka. Naime, u mlijeku se nalazi više bjelančevina, od kojih 80% čini kazein, čijom razgradnjom nastaju različite tvari biološkog učinka. Alfa-kazozepin je biološki aktivni peptid koji se smatra da djeluje na GABA receptore. Njegov utjecaj uspoređuje se s Valiumom i srodnim lijekovima. Može se koristi za smanjenje anksioznosti kod pasa i mačaka. Pokazalo se da koristi ako se mačkama daje sedam dana prije nekog stresnog događaja, kao što je seoba, dolazak nove mačke, ili zabava u kući.

C3 (Colostrum Calming Complex) ili umirujući kompleks iz kolostruma dobiva se iz goveđeg kolostruma. Sadrži više različitih sastojaka, uključujući bioaktivni dekapeptid, oligosaharide i sijalinsku kiselinu. Djelovanje dekapeptida uspoređuje se s onim od alfa-kazozepina, no dodatno 50-ak oligosaharida pojačava umirujući učinak. Smatra se da pomaže životinji da bude mirna i usredotočena. To znači da smiruje bez ometanja procesa učenja. Budući da ne sadrži laktozu, pogodan je i za kućne ljubimce koji su osjetljivi na laktozu. Sijalinska kiselina modulirala imunološki sustav i podržavala staničnu komunikaciju. Zbog toga se smatra da poboljšava pamćenje i kognitivne sposobnosti.

Neki proizvodi sadrže više ovih aktivnih sastojaka, a dostupni su kao žvakalice za pse i mačke što olakšava njihovu primjenu.

 

Bogatstvo ljekovitog bilja i biljnih pripravaka

Na tržištu su dostupna eterična ulja, hidrosoli, masti, tinkture, čajevi, sušeno i svježe ljekovito bilje. Pripravci se izrađuju od određenih biljaka koje su od prije poznate kao ljekovite. Bez obzira na umirujući učinak ovih biljaka, neke od njih mogu biti jako opasne za pojedine vrste životinja!

S biljnim preparatima koji se unose u tijelo životinje treba biti vrlo oprezan i savjetovati se s doktorom veterinarske medicine. Naime, biljke mogu sadržavati više aktivnih tvari, a te tvari mogu imati nekoliko različitih učinaka. Osim toga, postoji mogućnost alergije i predoziranja, te neke biljke ne smiju uzimati bolesne ili skotne (trudne) životinje.

Photo by Nadi Whatisdelirium on Unsplash

(U tekstu su navedeni latinski nazivi biljaka zato što narodno nazivlje nije ujednačeno.)

Eterična ulja mogu biti otrovna ako ih kućni ljubimac pojede, pa treba paziti kako ih se primjenjuje. Zato što psi imaju puno jači osjet mirisa, eterična ulja mogu im biti prejaka, pa se kao blaža opcija mogu koristiti hidrosoli. Hidrosoli su ostaci od proizvodnje eteričnih ulja, manje su koncentrirani od eteričnih ulja i zbog toga se smatraju sigurnijima za psa. Osim toga, dostupne su masti koje se smiju nanijeti na vrat psa, tamo gdje se neće moći polizati.

Za mačke mogu biti toksične u obliku ulja valerijana, kamilica i ostale smirujuće biljke, pa eterična ulja i sirove biljke nisu dobar izbor za smirivanje mačke. Eterična ulja nikad se ne bi trebala koristiti za mačke zbog funkcije njihove jetre, odnosno jer ne mogu razgraditi neke spojeve, pa to može dovesti do bolesti, čak i smrti. Čajevi i tinkture također nisu dobar izbor jer aktivni spojevi mogu biti previše koncentrirani. Dakle, za mačke je najsigurniji suhi oblik ljekovitog bilja. Kako bi spriječili mačke da pojedu lišće i cvijeće, napravite malu platnenu vrećicu koju ne mogu progristi i probušiti. Mačka će se igrati s tim „jastučićem“ i imat će koristi od opuštajućih sastojaka, ali će biti sigurna od prekomjerne konzumacije.

 

Za pse se mogu koristiti eterična ulja grozničice, rudbekije, pasiflore i ljekovitog matičnjaka (Melissa fficinalis), te hidrosloli od lavande, kamilice i gorke naranče (Citrus aurantium). Umirujuće djelovanje za pse ima i gospina trava (Hypericum perforatum) – učinkovita je za pse koji se boje gromova i pucnjave petardi. Smatra se da smirujuće djelovanje imaju ulja od crvene djeteline, korijena maslačka (Taraxacum officinale), gloga i rudbekije.

Od prije je poznato da eterično ulje lavande (lat. Lavandula angustifolia) djeluje je smirujuće na kućne ljubimce. Dovoljno je staviti kap ili dvije na pseću prostirku da bi bilo učinkovito. Ovo je korisno u raznim stresnim situacijama, npr. kod pucanja petardi, nevremena ili kada se pse vozi u automobilu.

Pasiflora (Passiflora incarnata) ima anksiolitičko djelovanje (protiv tjeskobe), a koristi se kao tinktura izrađena od zelenog dijela biljke. No, korištenje pasiflore može imati nuspojave, od probavnih problema do utjecaja na rad srca. Zbog toga je potreban oprez kod upotrebe, a ne smije ju se koristiti kod nekih bolesti i skotnih (trudnih) ženki.

Najpoznatije su tri biljne vrste iz roda rudbekija (lat. Echinacea), a to su uskolisna rudbekija (E. angustifolia), ružičasta rudbekija (E. pallida) i crvena rudbekija (E. purpurea). Koristi se eterično ulje ili kao mast. Rudbekiju ne smiju koristiti oni koji piju neke druge lijekove jer utječe na rad imunološkog sustava.

U nekim pripravcima za pse može se naći grozničica (Scutellaria baicalensis), koja navodno djeluje protiv anksioznosti i depresije. Smatra se da djeluje dobro i kod nekih drugih bolesti, ali nije potpuno istraženo njeno djelovanje, pa je potreban veliki oprez kod korištenja.

Crvena djetelina (Trifolium pratense) smatra se da djeluje slično kao lavanda: smiruje, a nema sedirajući učinak. Ona ublažava anksioznost i opušta živčani sustav. Može se koristiti kao čaj, tinktura, u tabletama, tekući ekstrakt, ulje ili mast za primjenu na koži. No, kako sadrži izoflavone – spojeve koji djeluju kao fitoestrogeni (biljne tvari slične ženskom hormonu estrogenu), korištenje može imati niz nuspojava, a opasno je za skotne ženke.

Glog (Crataegus monogyna) je biljka stablašica, od koje se koristi list, cvijet i bobica. Smatra se da pomaže kod anksioznosti, ali ima jako široki spektar djelovanja (od djelovanja na rad srca do učinka protiv unutarnjih parazita), pa je se smije koristiti samo uz poseban oprez.

Kamilica, valerijana i gospina trava mogu se pripremiti kao čaj, nabaviti kao tinktura ili kao kapsule. Ako pripremite čaj, prelijte ga preko hrane ili ga stavite u vodu vašeg psa. Ukoliko dajete tinkturu, dodajte je u vodu ili hranu, a možete je staviti direktno u usta psa. Doziranje čaja će ovisiti o veličini psa i koliko jak čaj skuhate, ali bit će potrebo davati to psu 2-3 puta dnevno. Ukoliko kupite tinkturu ili kapsule držite se upute proizvođača.

Valerijana ili odoljen (Valeriana officinalis) najčešće je korišteno biljno sredstvo za smirivanje. Omogućuje bolji san, smanjuje tjeskobu i pomaže fizičkom opuštanju. Sastojci iz valerijane djeluju na neurotransmiter GABA, te se njeno djelovanje može usporediti sa skupinom lijekova za smanjenje napetosti i tjeskobe koji se nazivaju benzodiazepini. Može se koristiti za pse i mačke. Također, sastojak je nekih preparata za smirivanje papiga. No, problem je doziranje jer jedinke mogu vrlo različito na nju reagirati. Ne smije se koristiti ako se uzimaju neki drugi lijekovi, niti kod skotnih životinja.

Kamilica (Matricaria recutita) je od prije poznata kao blago smirujuće sredstvo jer sadrži aminokiselinu triptofan. Ona služi za prirodno ublažavanje boli i ima svojstva antibiotika. Smije se koristiti za pse, mačke, kuniće, ali i za papige. Kamilica i grozničica djeluju kao blagi sedativi, potiču miran san i posebno su korisne kod probavnih poremećaja koji proizlaze iz nervoze.

Upotreba CBD ulja postaje sve popularnija među vlasnicima pasa. Naime, industrijska konoplja (lat. Cannabis sativa) i indijska konoplja (Canabis indica) sadrže 80 različitih kanabinoida, od kojih su dva poznata CBD ili kanabidiol i THC ili tetrahidrokanabinol. No, industrijska konoplja ima višu koncentraciju CBD-a, a nižu koncentraciju THC-a. Točnije, industrijska konoplja sadrži manje od 0,3% THC-a, dok indijska konoplja (marihuana) sadrži veću koncentraciju. Zbog toga industrijska konoplja nema ili ima vrlo male psihoaktivne učinke, odnosno zato je se ne koristi kao opojno sredstvo.

Djelovanje CBD-a i THC-a temelji se na kemijskoj sličnosti s endokanabinoidima koje prirodno proizvodi naše tijelo – to im omogućuje interakciju s našim kanabinoidnim receptorima. Nisu opisane nuspojave CBD-a, dok su one od THC-a poznate i uključuju kratkoročno povećanje brzine otkucaja srca, probleme koordinacije, suha usta, crvene oči, sporije vrijeme reakcije i gubitak pamćenja. Učinak THC-a na mozak jači je kod tinejdžera, tj. povećava se rizik za neke psihijatrijske poremećaje, kao što je šizofrenija. Temeljeno na iskustvu iz humane medicine, pripravci od konoplje se ne preporučaju za mlade životinje (tinejdžere) kod kojih je živčani sustav još u razvoju.

CBD se prodaje u obliku gelova, žvakača, ulja, dodataka, ekstrakata i sl. THC se može se konzumirati pušenjem marihuane, a dostupan je i u uljima, jestivim tinkturama, kapsulama itd. CBD ulje se dobiva ekstrakcijom iz konoplje.

CBD se reklamira se kao učinkovito sredstvo za smanjivanje boli, tjeskobe, mučnine, migrene, kod artritisa, epilepsije, psihoza, upalnih bolesti probavnog sustava, čak i raka. Kada je nešto novo i ima tako široki spektar djelovanja, potrebno je biti oprezan. CBD ulje se može dodati psima u hranu ili direktno u usta. O doziranju porazgovarajte sa svojim veterinarom i svakako pripazite na nuspojave. Ako psi dobiju previsoku dozu, neće moći jesti i stajati na nogama nekoliko dana. S obzirom da ovi pripravci sadrže i druge sastojke, učinak predoziranja može biti smrtonosan.

 

Mačja metvica (Nepeta cataria) djeluje omamljujuće na mačke. Mačke reagiraju na hlapljiva ulja koja se nalaze u toj biljci, a sadrže spoj nepetalakton. U kontaktu s metvicom mačke se valjaju, dodiruju je šapama, trljaju se o biljku, ližu je i žvaču, a pri tome se glasaju i sline. Ovakvo ponašanje traje oko 10 minuta, nakon čega mačka postaje privremeno imuna na učinak metvice oko 30 minuta. Mačja metvica djeluje otprilike na dvije trećine mačaka, a što je povezano s njihovom genetikom. Osim toga, metvica djeluje na mačiće tek kada su stariji od šest mjeseci tj. kada dolaze do spolne zrelosti. Smatra se da je mačja metvica bezopasna za mačke. Mačju metvicu treba dati mački oko 15 minuta prije stresnog događaja. Ona je zapravo stimulans, no mačka se smiri nakon 15-30 minuta. Za mačke s osjetljivim želucem, mačju metvicu treba staviti u platnenu vrećicu. Korisna je kada se mačke mora voditi veterinaru, ako se mačku vozi u automobilu, ako u stanu vlasnik ima zabavu te kod svakog drugog kratkoročnog stresa.

Na mačke sličan učinak imaju valerijana, srebrna loza (Actinidia polygama) i tatarska kozja krv (Lonicera tatarica). No, nakon upotrebe valerijane mačka neće biti samo mirna, nego će i zaspati.

Za opuštanje mačaka mogu se koristiti kamilica, hmelj (lat. Humulus lupulus), valerijana, grozničica i pasiflora. Valerijana djeluje slično kao mačja metvica, pa će mačka biti jače uzbuđena prvih 30 minuta. Međutim, nakon toga opuštajuće djelovanje može trajati nekoliko sati. Ove biljke mogu djelovati prilično brzo u hitnim slučajevima, ali je učinkovitije svakodnevno korištenje tijekom stresnih perioda.

 

Za biljojede koji pate od nervoze i iscrpljenosti, ili su pod stresom, dobar izbor mogu biti zobena slama i zob. Korisni su za kuniće, zečeve, domaće zamorčiće, činčile i druge. Zatim, može im se dati svježa ili sušena kamilica, te kao čaj. Na primjer, u zdjelicu u kavez se stavi kamilica i malo-malo lavande. Kamilica djeluje umirujuće i omogućit će im da se malo odmore. Lavanda može imati sedativni učinak na njih, pa je treba koristiti što rjeđe.

Grozničica može pomoći za umirenje problema probavnog sustava, a crvena djetelina smanjiti anksioznost. Kao mogućnost u stresnim situacijama je i dodavanje malo origana koji potiče rad imunološkog sustava.

 

Preparati za smirenje papiga mogu sadržavati cvjetove lavande, listove pasiflore, cvjetove kamilice, cvijet, list i stabljiku grozničice, korijen valerijane, cvijet hmelja, itd. Kao blago smirujuće sredstvo za papige se može koristiti kamilica – kao čaj, otopina ili čitavi cvjetovi. Uz određeni oprez mogu se koristiti gospina trava i valerijana. Kao nešto snažnije sredstvo koristi se pasiflora. Pasiflora pomaže i kod hiperaktivnih papiga i onih koje čupaju svoje perje tj. onih s kompulzivnim ponašanjem.

Žakoi, senegalske papige i crnorepe papige koje si oštećuju perje ili pokazuju znakove kroničnog stresa, mogu dobivati esencijalna masne kiseline u obliku određenih biljnih ulja. Naime, esencijalne masne kiseline potrebne su za optimalnu funkciju mozga, ali i za lijepo perje. Vjerojatno neke vrste ptica imaju veću potrebu za ovim hranjivim tvarima zato što u prirodi jedu hranu bogatu tim sastojcima. Ova vrsta dodataka može se naći u trgovinama zdrave hrane te dati papigama na komadiću kruha ili druge hrane koja upija.

 

Još neki pripravci

Jedan stari pripravak koji se koristi za smirivanje pasa, mačaka i papiga su Bachove kapi. Ime su dobile prema engleskom liječniku Edwardu Bachu koji je ustanovio da „esencija“ određenih cvjetova pomaže u uspostavljanju emocionalne ravnoteže. Koriste se kod životinja kako bi se smanjio stres, strah i tjeskoba. Treba koristiti one koje ne sadrže alkohol. Neki vlasnici ljubimaca smatraju ih učinkovitima.

 

Homeopatski pripravci smatraju se vrlo sigurnima i učinkovitima zbog svoje specifičnosti. Nemaju nuspojave, ali ni znanstvenu potvrdu. Ukoliko želite koristiti nešto takvo za smirivanje svoga ljubimca, najbolje je da kontaktirate iskusnog homeopata.

 

Ne zaboravite na ostale načine umirivanja

Ljubimce mogu umiriti igra, maženje, masaža, pa čak i akupunktura ako je veterinar koji se time bavi dostupan u vašem području. Zatim, na tržištu su dostupni i prsluci koji stegnu psa (tzv. tundershirt) – kod nekih pasa to pomaže, a kod nekih ne. Konačno, tu je i poznati TTouch.

 

Ukoliko imate ljubimca koji se boji pucnjave petardi, pred vama su dani u kojima ćete imati prilike odabrati i provjeriti učinkovitost nekog od navedenih pripravaka. Budite oprezni!

Ako trebate savjet prilagođen za vas i vašeg ljubimca javite nam se za konzultacije.

Za diskusiju o ovoj i drugim temama pratite nas na Facebook stranici.

X