Kada bi naše ljudsko društvo dalo pravila ponašanja za sve vlasnike pasa, koja bi to bila?

Ovo je moj prijedlog:

I. Ja sam tvoj pas i ne možeš me nikada napustiti!

Kada jednom odlučite nabaviti psa, znajte da ćete ostati zajedno narednih 10 do 15 godina. Osim ako se ne odlučite za starijeg psa,… onda ćete zajedno biti kraće. Nemojte olako shvaćati pseće emocije i ozbiljno krenite u izgradnju vašeg zajedničkog života!

 

II. Želiš li da dolazim kada me zoveš, morat ćeš me naučiti da dolazim na poziv!

Psi nisu rođeni sa znanjem što znači riječ „dođi“! Jedna od prvih stvari koje počinjemo učiti štene ili odraslog psa u našem domu je da dolazi na poziv. Bez toga psa ne možemo puštati u parku niti na drugim površinama gdje je to dozvoljeno (npr. šuma ili šetnica). U protivnom, pas treba biti na povodcu!

 

III. Sjeti se da svaki puta pokupiš kada se pokakam!

Da bi drugi pas osjetio miris vašeg psa, ne trebate ostaviti njegov drek – miris je prisutan i nakon što ga pokupite. Nitko ne želi zagaziti u pseći drek! Kada neki vlasnici ne pokupe izmet svog psa, onda su svi vlasnici pasa krivi. Pripazite na ponašanje neodgovornih vlasnika pasa i ne dozvolite kolektivnu krivnju.

 

IV. Poštuj činjenicu da ja imam samo tebe i volim te više od sebe!

Koliko puta ste vidjeli izreku: „Pas je jedino biće na svijetu koje te voli više nego sebe“? Ova zapovijed znači upravo to: vi imate život prije i poslije svog psa, imate prijatelje, ljudsku obitelj i posao. Pas je uvijek doma i čeka vas, vašu obitelj, vaše prijatelje i društvo pasa koje ste mu vi izabrali.

 

V. Ne možeš me odvesti na eutanaziju zato što me više ne želiš!

Nažalost, ima ludih priča koje se prepričavaju u kuloarima. Prema zakonu kod nas eutanazija je dozvoljena za neizlječivo bolesne pse i one za koje se pod određenim zakonom propisanim okolnostima utvrdi da su agresivni. Ne može vlasnik odlučiti da pas koga ne želi treba biti eutanaziran! U slučaju da vlasnik ne može brinuti o psu, treba platiti njegovo zbrinjavanje u lokalnom skloništu ili u dogovoru s udrugom oglašavati psa za preudomljavanje.

 

VI. Znaj da ću biti ljubomoran ako se igraš sa drugim psom!

Psi ne bi trebali reagirati agresivno kada se vlasnik želi poigrati s drugim psom, ali je normalno da će ga htjeti izgurati iz igre. No, mi ljudi uglavnom imamo dvije ruke, pa možemo pomaziti dva psa istovremeno, ili baciti dvije loptice istovremeno ili dati dvije poslastice istovremeno. Izbjegnite pseću ljubomoru kada možete.

 

VII. Ne otimaj mi iz usta moje stvari – nauči me da puštam!

Još jedna stvar koju svaki pas treba znati je da pušta stvari kada se to traži od njega. Ovo je važno za pse koji žele progutati razne stvari koje pronalaze vani, a neke mogu biti opasne ili otrovne za njega. Najbolje je početi učiti štenad da pušta stvari, u početku zamjenjujući se za nešto bolje od onoga što pas drži, a zatim pomalo na signal (naredbu) „pusti“. Ako psu često čupate stvari iz usta, počet će bježati od vas kada ima nešto „fino“ ili čak režati. Nemojte krenuti tim putem,…

 

VIII. Nemoj mi govoriti da se brzo vraćaš doma jer meni je dugo i kada odeš samo na par minuta!

Neovisno da li izlazite na par minuta i puno radno vrijeme, vaš pas će vas nestrpljivo čekati. Novija istraživanja psećih emocija pokazala su da i neki psi koji djeluju vrlo mirno pate za svojim vlasnicima. Zato je važno uvijek izgrađivati pozitivan emocionalni odnos sa psom, kako bi uvijek znao da ga volite, te postepeno psa učiti da sve duže ostaje sam doma.

 

IX. Ako poželiš drugog psa, morat ćeš pronaći nekoga tko i meni odgovara za društvo!

Uvijek imajte na umu da psi imaju osobnost i da bez obzira koliko pasa vi možete voljeti (i uzdržavati), oni ne moraju dijeliti jednake simpatije jedni prema drugima. Neki psi će se dobro slagati, neki će se podnositi, a neki neće. Ukoliko imate psa, novi kojeg želite imati morat će biti prihvaćen od psa (ili pasa) koga već imate.

X. Tvoj kauč je i moj kauč, tvoj krevet je i moj krevet,…

Psi vole vaše stvari zbog toga što mirišu po vama. Oni vam ne žele uzeti vaše mjesto na kauču – oni vole mjesto koje vi koristite. Zato odmah odredite jasne granice što pas smije ili ne smije, kao što je spavanje na krevetu. Ne mijenjajte pravila jer je to psima teže slijediti. Učite psa da silazi s kreveta na signal (naredbu) zato da biste imali mogućnosti osloboditi krevet za privatni život kada to poželite.

 

Ako trebate savjet prilagođen za vas i vašeg ljubimca javite nam se za konzultacije.

Za diskusiju o ovoj i drugim temama pratite nas na Facebook stranici.

X