Kako i zašto trenirati mačku?

Kao što svi vlasnici mačaka znaju, mačke su inteligentne životinje koje brzo i lako uče. Mačke uče spontano kroz suživot sa čovjekom: znaju da otvaranje konzerve ili šuštanje vrećica s hranom znači dolazak obroka, ili pak nauče da će stanu li pored izlaznih vrata i mijauču dovesti vlasnika da ih pusti van.

Za mačku i vlasnika trening treba biti oblik zabave te im omogućiti kvalitetniju komunikaciju. Za mačke koje stalno borave u kući, trening predstavlja obogaćenje okoliša.

Za razliku od pasa, koji su uzgajani da surađuju s čovjekom i zbog toga su usmjereni na čovjeka, mačju pažnju je potrebno pridobiti. Svaki oblik kažnjavanja navest će mačku da se udalji od čovjeka, sakrije se i odbije suradnju, pa zbog toga tradicionalni trening ne daje dobre rezultate kod mačaka.

Trening mačaka temelji se na nagrađivanju ponašanja koja želimo vidjeti kod našeg ljubimca. Mačku je moguće učiti njeno ime, da sjedne na signal (riječ ili pokret), dođe na poziv, da donosi predmete, ulazi u transporter i sl. Vlasnici koji žele izvoditi mace u šetnju trebaju naučiti mačke na korištenje orme i povodnika. Također, treningom se mogu izmijeniti neželjena ponašanja kod mačaka, kao na primjer preusmjeriti prirodno ponašanje brušenja noktiju s namještaja na mačju grebalicu ili naučiti mačku da se nježnije igra. Svakako je najvažnije učenje mačke da koristi za obavljanje nužde predviđeno mjesto. Osim „mačjeg zahoda“ mačke se može naučiti da koriste i „ljudski zahod“ te da puste vodu nakon obavljene nužde. I razni trikovi mogu postati dio mačjeg repertoara ponašanja ako se vlasnik odluči trenirati svog kućnog ljubimca: skakanje na stolicu, kroz obruč, preskakivanje prepreka, rukovanje, slijeđenje targeta neki su od uobičajenih trikova koje se mačke podučava. Također, trening može biti osnova da se mačke uključi u sport agiliti.

Kako bismo nagrađivali željena ponašanja važno je odabrati onakvu hranu kakvu mačka jako voli. Ponekad je moguće koristiti  komercijalnu mačju hranu ili poslastice, no nekim mačkama bit će potrebno nešto drugo kao što su sitno rezane hrenovke, pečena piletina, tuna, sir, mačja pašteta, dječja hrana s okusom mesa, i sl. Svaka mačka ima svoj ukus, pa je na vlasniku zadatak  da prepozna što najviše motivira njegovog ljubimca.

Nagrade trebaju biti veoma sitne kako bi ih mačka mogla brzo progutati. Mačke ne vide mirne objekte koji se nalaze neposredno ispred njihovog nosa, na što treba paziti kod isporuke nagrade, odnosno treba je baciti točno ispred mačke tako da je lako primijeti ili je isporučivati na otvorenom dlanu u visini mačje glave. Nagradu se može držati u ruci ili na žlici ispred mačke i tako je navoditi u željeni položaj ili na neko mjesto.

Treninzi s mačkama trebaju biti veoma kratki i trajati svega nekoliko minuta. Možemo smatrati da je mačka naučila neko novo ponašanje onda kada je uspješna u osam od 10 pokušaja. Tada možemo nastaviti sa složenijom zadatkom za našu macu. Važno je znati da se mačke u treningu nikada ne smije prestati nagrađivati, samo se smanjuje učestalost davanja poslastica.

Jedan od omiljenih načina podučavanja mačaka je kliker-trening. U takvom treningu kliker se koristi kao marker ponašanja, pa mačka može brže uvidjeti koje je točno ponašanje za koje će dobiti nagradu.

Poznato je da mačke veoma variraju po osobnosti, pa tako i po zainteresiranosti za suradnju s vlasnikom i učenje, a postoje i pasminske razlike. Lakše je trenirati mlađe mačiće, zbog čega tečajevi socijalizacije uključuju i osnovna uputstva o treningu. Ipak, moguće je trenirati i mace starije od 10 godina, no treba se prilagoditi njihovom ritmu razmišljanja i kretanja.

Trening mačaka danas je popularan u svijetu. On omogućuje promjenu neželjenih ponašanja, potiče samopouzdanje kod nesigurnih mačaka, smanjuje stres te je zdrav za mačke koje stalno borave u kući jer pruža fizičku i mentalnu stimulaciju. Dobar trening omogućava mačkama korištenje prirodnih oblika ponašanja, a ne uključuje one položaje, kretnje i ponašanja zbog kojih bi se mačka mogla ozlijediti. Vlasnik koji se na takav način bavi sa svojom mačkom, izgradit će bolji odnos sa svojim ljubimcem na obostrano zadovoljstvo.

 

Ako trebate savjet prilagođen za vas i vašeg ljubimca javite nam se za konzultacije.

Za diskusiju o ovoj i drugim temama pratite nas na Facebook stranici.

X