Agresivna igra mačke

Photo by Gogolev Aleksandr on Unsplash

Igra ili agresija

Igra je prirodno ponašanje za sve mačke, a posebno za mačiće. Ona je važna za njihov razvoj i zdravlje, te im pomaže učenju pravila društvenog ponašanja u mačjem svijetu. Igra mačićima služi za savladavanje vještina potrebnih za preživljavanje i lov koje će im trebati kada odrastu. Ujedno, kroz igru mačke oslobađaju energiju, koje zdravi mačići imaju napretek! Odraslim mačkama igranje može olakšati stres i pomoći prilagodbi na novi dom, poboljšava im zdravlje i jača njihovu vezu sa čovjekom.

Igra može biti samostalna ili društvena. Kod samostalne igre mačka se igra s igračkama poput lažnih krznenih miševa, lopticama, kutijama ili papirnatim vrećicama, trakicama i sl. Prilikom društvene igre mačka se druži s drugom mačkom, drugom životinjom ili čovjekom.

Mačići se počinju igrati u leglu s braćom i sestrama. Vrijeme igranja važno je tijekom čitavog života mačke, a posebno za mačiće koji razvijaju vještine, ravnotežu, brzinu, točnost i koordinaciju. To im pomaže u razvoju motoričkih i lovačkih sposobnosti jer je mačja igra imitacija lova. Prilikom igre mačke hvataju igračke i suigrače onako kako bi postupale s plijenom. Međutim, kad mačić ugrize mačića za vrijeme igranja, reakcija tog mačića daje mu do znanja ako je prešao granicu i postao grub. Na taj način mlade mačke nauče i uvući kandže prilikom hvatanja. Ovakva potreba za učenjem pravila igre samo je jedan od mnogih razloga zašto se mačiće ne bi smjelo prerano odvojiti od mame mačke te braće i sestara.

Photo by Harry Cunningham @harry.digital from Pexels

Agresivna igra je najčešći oblik mačje agresije prema članovima ljudske obitelji. Prilikom takve igre mačke se ponašaju kao prilikom lova, odnosno vrebaju iz zasjede, trče, skakuću, uhvate, ugrizu i ogrebu čovjeka. Jedan od najčešćih znakova agresivne igre je hvatanje za noge, ali može biti usmjerena i na ruke, pogotovo ako ih se koristi za igru s mačkom.

Agresija prilikom igre ponekad može biti vrlo intenzivna, pa može biti teško utvrditi razliku između grube igre i agresije. Za razlikovanje je potrebno pratiti mačje glasanje i govor tijela. Agresivna igra je obično tiha, a mačke prilikom igre bočno skakuću tijela savinutog u luk, držeći uši i rep uspravno. Međutim, kada mačka uši okrene prema natrag i počne frktati i režati, igra se preokrenula u agresiju. Dakle, tijekom agresivne igre obično nećete čuti frktanje ili režanje, te mačje lice neće izgledati kao da se bori za svoj život.

 

Razlozi za agresivnu igru

Agresivnoj igri najviše su skloni mačići, odnosno mlade mačke do dvije godine starosti. Takve mačke vrlo su energične, sve im brzo dosadi te imaju kratak period pažnje. Međutim, agresivna igra ​​može se pojaviti kod starijih mačaka.

Glavni razlog zbog kojeg mačke postanu agresivne prilikom igre je što nemaju dovoljno prilike za igru. Dakle, ova vrsta agresije češća je kod mačaka s kojima se vlasnici rijetko igraju, koje često ostaju same doma i kod onih s kojima se vlasnici previše grubo igraju. Vlasnici/skrbnici mačaka ne bi trebali poticati mačke da jure i napadaju njihove ruke i noge u igri.

Image by Jonas Jovaisis from Pixabay

Kao kod svih društvenih vrsta, za mačiće je važna rana socijalizacija. Mačići koji su imali priliku biti odgojeni u leglu, naučili su što je prijateljski način igranja. S druge strane, mačići koji nisu adekvatno socijalizirani, mogu razviti agresivno ponašanje u igri.

Mačja igra započinje čim mačići dovoljno sazriju da mogu stajati na nogama. Svaki mačić lovit će se i hrvati sa svojom braćom i sestrama. Vrijeme provedeno u igri omogućuje mačićima da razviju odgovarajuće vještine, odnosno da nauče kontrolirati intenzitet grickanja, grebanja, hvatanja i hrvanja. Tijekom igranja mačići uče kako uvući kandže i ne nanijeti ozljede. To je jedan od razloga zašto mlade mačiće uvijek treba udomiti s drugim mačićem iz legla, ili u kućanstvo s drugim mačićem ili mladom odraslom mačkom. Mačićima nisu dovoljne samo igračke jer će jedino kroz igranje s drugom mačkom naučit da grickanje i grebanje boli.

Image by Adina Voicu from Pixabay

Mačići koji su prerano odvojeni od mame mačke i svoje braće, propustili su važne društvene lekcije i mogu razviti igru koja uključuje agresivnije grickanje i grebanje. Kod ručno hranjenih mačića i onih koji su ranije odvojeni od mama postoji veća vjerojatnost da će razviti takvo ponašanje. Oni će biti manje skloni uvući kandže ili kontrolirati intenzitet ugriza. Stupanj do kojeg pojedine mačke nauče inhibirati grubu igru ​​varira, ali što su ranije postale siročad više je vjerojatno da nisu dobile priliku naučiti kontrolirati svoje ponašanje prilikom igre. Osim vlasnika, takve mačke napadaju stidljive, plašljive mačke, gnjave manje mačiće i stare mačke.

Ovo ponašanje u većini slučajeva doseže vrhunac ujutro i navečer – baš kao i mačji lov.

 

Kako pristupiti rješavanju problema

Photo by Crina Doltu from Pexels

Prije nego što se započne s tehnikama modificiranja ponašanja, uvijek je potrebno otići kod veterinara kako bi bili sigurni da ne postoji neki zdravstveni problem koje uzrokuje agresiju mačke. Neke mačje bolesti, poput toksoplazmoze, hipertireoze ili bjesnoće, mogu promijeniti ponašanje mačke koja je inače bila prijateljski raspoložena.

Dodatno, mačka može pokazati agresivno ponašanje zbog još nekoliko razloga, kao što su strah, bol, preusmjereno ponašanje, itd. Dakle, prije nego mačku proglasite agresivnom, važno je isključiti druge potencijalne uzroke takvog ponašanja, pa je prvi korak je kontrolni pregled kod veterinara.

Vaše ponašanje odrediti će hoće li mačji napadi eskalirati ili će završiti te da li će se problem s vremenom poboljšati ili pogoršati. Ako želite riješiti problem, važna je dosljednost.

 

Image by hansiline from Pixabay

Što ne činiti

Ne koristite ruke kao igračke. Mački trebate postaviti ista pravila za cijeli njen život, stoga nikad nemojte koristiti ruke, noge ili bilo koji drugi dio svog tijela kao da je igračka. Ako ste udomili malenog mačića, možda će vam se mahanje prstima činiti prikladnim pozivom na igru, ali tako se uči mačku da je ugristi ruku prihvatljivo. Ugrizi i ogrebotine vjerojatno vam neće smetati dok je mače maleno, ali oni će biti sve intenzivniji kako mačić raste. Mačke će smatrati ruku igračkom i neće razumjeti zašto je u redu zgrabiti i udarati miša, ali ne ruke.

Osim toga, ne želite da vaša se mačka tako igra s vašim malim djetetom ili starijim rođakom jer će oni sasvim sigurno biti ozlijeđeni. Nadalje, ako ne želite da vas mačka ugrize kad je uznemirena, nemojte je učiti da je grickanje ljudi tijekom igre u redu.

Ne kupujte rukavice za igru. Može vam se učiniti zgodnim da koristite one uzbudljive rukavice koje imaju igračke obješene s prstiju. Međutim, ruka je još uvijek ruka, čak i ako se nalazi u rukavici.

Photo by Inge Wallumrød from Pexels

Ne kažnjavajte mačku. Nemojte vikati na mačku, niti je udarati, gurati, baciti od sebe, grupo primati ili juriti za njom zbog agresivne igre. Nemojte koristiti boce za špricanje vodom za ispravljanje neželjenog ponašanja. Fizičko kažnjavanje samo će pogoršati reaktivnost mačke i vjerojatno će agresija u igri ​​prijeći u ozbiljniju agresiju. Posebno, ako imate malenu mačku ili mladog mačića, možete ih ozbiljno ozlijediti. Zbog kažnjavanja mačka će naučiti da vas se treba bojati i od vas braniti, a to će uništiti vaš emocionalni odnos s mačkom.

Ako vas je mačka uhvatila, ne povlačite nogu ili ruku – ona vas neće pustiti zato što se tako ponaša plijen. Kada povlačite, mačka će još više ugristi. Umjesto toga, jako lagano gurnite nogu ili ruku prema mački, pa ćete je na trenutak zbuniti i to će olabaviti njen ugriz. Dakle, prestanite se kretati, ne činite nagle pokrete, smirite se jer će time mačka uvidjeti da ugrizi i ogrebotine rezultiraju trenutnim prestankom igre.

Image by Dirk (Beeki®) Schumacher from Pixabay

Ne borite se sa svojom mačkom. Mnogo ste veći od nje i lako je možete prestrašiti i ozlijediti. Hrvanje s mačkom može promijeniti njeno ponašanje u obrambeno. Ruke su za maženje i nježnost, a ne za grubost.

Nemojte jako vrištati i skakati jer to može prestrašiti mačku i povećati agresiju.

 

Što trebate raditi

Da biste riješili problem agresivne igre, naučite mačku koji su prihvatljivi načini igranja, poput igranja s igračkama na potezanje, igračkama za razmišljanje i općenito kroz obogaćenje okoliša. Zatim, obratite pažnju na okolnosti koje dovode do agresije kako biste je mogli predvidjeti i zaustaviti prije nego eskalira.

Image by Alexas_Fotos from Pixabay

Najučinkovitije igračke su one koje potiču prirodni lovački instinkt mačke, one će potaknuti mačku na igru i pomoći u sagorijevanju njenog viška energije. Nemojte jednostavno staviti igračku ispred mačke i nadati se da će se ona igrati. Svakodnevno se trebate igrati s vašom mačkom, barem dva puta dnevno po 10-20 minuta. Periodi igranja usrećit će mačku i ojačat će vaš emocionalni odnos. Uspostavite rutinu i odredite vrijeme igranja tako da ga maca redovno očekuje.

Najbolji periodi za igru su ujutro i navečer jer je mačka tada najaktivnija ili najnemirnija. Ako imate mogućnosti igrati se s mačkom samo dva puta dnevno, preporuča se jedna igra ujutro prije nego što izađete iz kuće na posao, a zatim jedna navečer.

Potaknite mačku na samostalno igranje raznim sigurnim igračkama koje ćete ostavljati po kući. Mačke vole igračke poput krznenih miševa, laganih loptica i drugih predmeta koje mogu lako primiti, no vjerojatno ćete morati eksperimentirati da otkrijete što se najviše sviđa vašoj mački. Nemojte ostavljati hrpe igračaka u košari u kojoj će samo skupljati prašinu. Rasporedite igračke strateški po stanu kako bi zainteresirali mačku. Na primjer, dlakavog miša objesite na mačje stablo ili na rub otvorene papirnate vrećice na podu.

Photo by Ernesto Bruschi on Unsplash

Ne ostavljate mačkama dostupne uvijek sve iste igračke, nego neke pospremite, a neke ostavite vani. Nastojite ih redovito mijenjati kako biste smanjili dosadu. Igračke spremite na tjedan ili dva, a zatim ih ponovno izvadite. Naravno, ako vaša mačka ima omiljenu igračku s kojom se igra cijelo vrijeme nju joj nemojte oduzimati. Mijenjajte mjesto na kojem pojedina igračka stoji.

Posebno, ovakve malene igračke nemojte držati prstima kada se igrate s mačkom. Uzbuđena mačka greškom bi vas mogla uhvatiti za ruku i ozlijediti. Ove igračke služe isključivo za samostalno igranje.

Zatim, trebate imati igračke s kojima se možete zajedno igrati. Najsigurnija i najučinkovitija je tzv. pecalica jer daje sigurnu udaljenost između vaših prstiju i mačjih zuba ili kandži. Pecalica izgleda kao štap za ribolov (štapić, nit, igračka na kraju) te omogućuje pokrete kojima mačka ne može odoljeti jer su nalik na plijen. Igračku na kraju pecalice možete premjestiti iza nečega da se na trenutak sakrije, možete je dignuti u zrak, zavući u otvorenu vreću ili kutiju, itd. Takva igračka omogućuje mački da vreba, skriva se u zasjedi, hvata, ugrize, ogrebe i konačno ima uspješan ulov. Igračku pomičite gore-dolje preko vidnog polja mačke, a ne prema njoj ili od nje kako bi potaknuli najveći interes. Pomičite igračku kao plijen, naizmjenično brzim i sporim pokretima zato da mačka može planirati svoj sljedeći potez. Ne bacajte igračku mački u lice. Osim toga, nemojte vući igračku po kući tako da mačka juri do iznemoglosti jer mačke nemaju takav kapacitet pluća.

Photo by Brusk Dede on Unsplash

Potičite mačji uspjeh i zadovoljstvo. Nakon perioda igre, bilo da je riječ o nekoliko minuta ili pol sata, omogućite da mačka ima nekoliko uspješnih hvatanja „plijena“. Na kraju igre, odigrajte tako da mačka lakše uhvati svoj „plijen“ i da se osjeća zadovoljno. Igru nemojte naglo završiti jer će mačka u tom slučaju ostati još uvijek uzbuđena, a to povećava šansu da se pokuša agresivno igrati s vama.

Igračke za razmišljanje također su izvrstan način za zabavu i mentalnu stimulaciju mačaka u vrijeme kada se vi ne možete igrati s njima. Igračke su osmišljene tako da se napune poslasticama i potiču mačku da pronađe poslastice kroz različite otvore na igračkama. Igračke koje se pune hranom pružaju mali bonus kod igre jer mačka na kraju dobiva hranu za dobro obavljen posao, a to je prirodni koncept za jednog lovca.

Mačje igračke ne moraju biti skupe. Pokušate razmišljati kao mačka i možda ćete se iznenaditi stvarima koje već imate u svom domu koje su pogodne za mačju igru. Također, neke igračke možete izraditi sami.

Uvijek nastojite usmjeriti razigrano ponašanje mačića prema igračkama. Nosite igračku sa sobom i kada vidite da se mačka skriva iza predmeta kako bi vas zaskočila, ima proširene zjenice, da vam se približava i kreće u napad, bacite igračku ispred sebe kako biste je preusmjerili na odgovarajući objekt igre. Na ovaj način preusmjerit ćete napad prema igrački i dalje od vas. Međutim, ako je mačka već napala, tada joj ne bi smjeli odmah ponuditi igračku jer se time nagrađuje agresivno ponašanje i povećava šansa za napade u budućnosti.

Image by Michelle Maria from Pixabay

Prekinite svaku igru i interakciju s mačkom u trenutku kad se počne grubo igrati i grepsti vas ili gristi. Napustite sobu ili je ignorirajte.

Stavite ormu i povodac na mačku kako biste dobili bolju kontrolu i mogućnost da onemogućite nepoželjno ponašanje. Jednostavnim korakom stanite na kraj povodca i zaustavite kućnog ljubimca u namjeri da zaskoči nekoga drugoga. Naravno, to znači da prethodno trebate naučiti mačku na nošenje orme i povodca.

Kod udomljavanja mačaka uvijek je dobro udomiti dvoje mačića iz legla, pogotovo ako imate dugo radno vrijeme ili daleko putujete na radno mjesto. Drugo mače iste dobi, veličine i temperamenta bit će zabavni suigrač, pa će time pomoći mačiću da nauči inhibiciju ugriza i kandži. Ako kasnije nabavljate drugu mačku, obavezno pazite kako mačke upoznajte!

Image by Gundula Vogel from Pixabay

Učinite mačji životni prostor zanimljivijim (obogaćivanje okoliša). Premda je mačke mnogo sigurnije držati u zatvorenom prostoru, problem je u tome što im može biti dosadno. Nabavite mačje stablo i stavite police uz prozore kako bi mačka mogla gledati vani ptice i kukce. Takav okomiti teritorij stvara mogućnosti za penjanje, skakanje i igru. Ostavite otvorene papirnate vrećice i kutije koje mačka može istraživati i uvlačiti se u njih. Obogatite okoliš dodavanjem mekanih tunela za skrivanje, trčanje i igru.

Započnite osnovni trening s mačkom. Naučite je da ide u šetnju i trenirajte je jednostavnim trikovima (poput “sjediti” i “čekaj”). Mačke koje se igraju agresivno općenito trebaju puno prostora za kretanje i igru, pa će im šetnja dobro doći. Kroz trening ćete izgraditi pozitivan strukturirani odnos, što je posebno korisno kada mačka nije sigurna u ljude jer je već imala neugodna iskustva zbog agresivne igre.

 

Gradeći svoju komunikaciju s mačkom kroz igru, zabavu i dosljednost moći ćete osigurati dobar odnos između vas i vaše mačke. To predstavlja temelj za dug i lijep zajednički život, kakav svatko od nas priželjkuje da ima sa svojim ljubimcem.

 

Ako trebate savjet prilagođen za vas i vašeg ljubimca javite nam se za konzultacije.

Za diskusiju o ovoj i drugim temama pratite nas na Facebook stranici.

 

X