Zašto nam izumiru pčele?

Već više od desetljeća pčele izumiru širom svijeta. To su europske pčele tzv. pčele medarice  (Apis mellifera). Naime, postoji više vrsta pčela na raznim kontinentima, ali samo je europska pčela je domesticirana ili poludomesticirana i danas košnice postoje svuda po svijetu.

Smatra se da je ugibanje pčela počelo zbog upotrebe pesticida. Od 2006. godine pčelari su pratili tzv. “Colony Colaps Disorder” u proljeće, odnosno pronalazili prazne košnice (inače pčele koje su bolesne odlaze uginuti izvan košnice zato da se zaraza ne širi po košnici).

Pčele inače umiru zimi, no pčelari su pronašli prazne košnice ili košnice u kojima su bile samo mlade pčele. Ubrzo se proširila uzbuna zbog velikog izumiranja pčela (30-90%) iz Sjedinjenih Američkih Država svijetom jer se košnice prodaju s kontinenta na kontinent.

U Europi izumiranje je prijavljeno u Poljskoj, Portugalu Španjolskoj, Italiji i Hrvatskoj, dok su se u Velikoj Britaniji žalili pčelari, ali država nije prepoznala problem.

Mnogobrojna istraživanja u Francuskoj potvrdila su da je izumiranja pčela posljedica upotrebe pesticida. No, neki su sumnjali na mobitele, odnosno da njihovo zračenja ometa pčelinju komunikaciju i povratak u pčelinjak odbačena teorija.

Međutim, rezultati prvih istraživanja pokazali su da pčele imaju veći broj bolesti: neke virusne zaraze koje su im smanjile imunitet, zatim zaraze grinjama (Varoa) koje su prije imale samo neke azijske pčele, te da imaju lošu prehranu zbog toga što se komercijalne košnice sele na polja sa monokulturama. Neki su sumnjali da je uzrok tom izumiranju i prethodna vrlo hladna zima. Međutim, nije utvrđen jedan čimbenik ili kombinacija koja bi bila uzrok tome.

Izumiranje pčela ozbiljno bi ugrozilo svijet kakav poznajemo je su pčele oprašivači za 3/5 biljaka u prirodi, za 1/3 naše ljudske hrane. Izumiranje njih značilo bi i izumiranje tih biljaka.

U prošlosti to se već jednom dogodilo u Kini, u jednoj pokrajini gdje su pčele izumrle. Zbog toga svake godine lokalni stanovnici sami oprašuju voćke, ali to je neekonomično i teško.

Također, znanstvenici iz Južne Amerike su 60-ih križali europsku i afričku pčelu (jer je velika) i dobili tzv. pčele ubojice jer su agresivnije (kada vide prijetnju žestoko napadaju, više njih, love krivca i do 500 m) istisnule malu europsku pčelu u Južnoj Americi, srednjoj Americi i jugu SAD.

Izumiranje pčela izazvalo bi velike promjene u ekosustavu planeta Zemlja, i vjerojatno bi izazvalo glad čovječanstva. Zbog toga je vrlo važno da brinemo o pčelama!

Za diskusiju o ovoj i drugim temama pratite nas na Facebook stranici.

Silence of the Bees (Nature Documentary)

X