Većina vlasnika mačaka oduševljena je mačjom higijenom, od svakodnevnog temeljitog održavanja čistog tijela do brzine kojom prihvate mačji zahod. Dakle, većina mačaka će odmah pronaći mačji zahod u novom domu i sa zadovoljstvom ga koristiti.

Ipak, jedan od najčešćih razloga zašto vlasnici odbace kućnu mačku, bilo da je bace van ili je žele preudomiti, upravo je obavljanje nužde (piškanje i kakanje) izvan mačjeg zahoda. Zbog toga je iznimno važno da mačka bude zadovoljna sa svojim zahodom, kako se ovaj problem ne bi pojavio i narušio emocionalni odnos sa vlasnikom.

Nekoliko je osnovnih savjeta kako mačji zahod učiniti ugodnijim i privlačnijim za mace.

 

Čišćenje mačjeg zahoda

Mačji zahod treba očistiti minimalno jednom dnevno! Ovo je glavni uvjet da bi zahod bio po mačjem ukusu i da bi ga one koristile.

Preporuka je da se kutija mačjeg zahoda pere jednom tjedno. Kutiju koju će i dalje koristiti ista mačka, dovoljno je oprati toplom vodom, a moguće je dodati malo tekućeg sapuna za pranje (ne smiju biti na bazi amonijaka). Također, za čišćenje je moguće je koristiti ocat ili vodikov peroksid. Ako će zahod biti za drugu mačku, tada se može koristiti sredstva za pranje i dezinfekciju, ali bi uvijek trebalo paziti da nisu šteni za mačke. Zbog toga je najsigurnije potražiti one koji se mogu kupiti u trgovinama za kućne ljubimce ili po preporuci veterinara.

Za mačji zahod i oko njega ne bi se smjelo koristiti nikakva mirisna sredstva. Različiti osvježivači prostora koji su nama ljudima privlačni, mogu jako smetati mačkama i biti razlog da mačka ne koristi zahod koji smo joj namijenili.

 

Mjesto za mačji zahod

Iz mačje perspektive, zahod treba biti na mjestu koje je od određene društvene važnosti – takva mjesta treba obilježiti svojim mirisom!

Dakle, nama ljudima je cilj da mačji zahod bude nevidljiv, sakriven, pa ga zbog toga stavljamo u kupaonicu, iza stroja za pranje rublja, u ormariće, u garažu i sl. No, mačkama može više odgovarati mjesto u dnevnom boravku. Također, važno je daje mačji zahod na takvom mjestu gdje se može dobro prozračivati zato da se ne bi zadržavali neugodni mirisi.

Mačke žele biti sigurne na svom zahodu. Zato ne vole da je on na bučnom mjestu, pored velikih staklenih prozora ili mačjih vratašca (za izlazak van). Mačji zahod može biti u nekom kutu, ali mačka mora imati dobar pregled na okolicu dok vrši nuždu. Zbog toga ako je zahod natkriven, nikada otvor zahoda ne bi trebao biti prema zidu. Osim toga, ako u stanu živi više mačaka, treba paziti da jedna mačka ne spriječi drugu da izađe iz zahoda.

Mačji zahod treba biti udaljen od zdjelice za vodu i hranu.

U kućama koje imaju više katova, na svakom katu bi trebao biti mačji zahod.

 

Koliko mačjih zahoda treba biti

Općenito pravilo je da treba biti onoliko mačjih zahoda koliko ima mačaka u kući, plus još jedan. To znači za jednu mačku treba imati dva mačja zahoda, za dvije mačke tri zahoda, itd. Dodatni zahod može biti potreban zato što će nekim mačkama odgovarati da koriste jedan zahod za piškanje, a drugi za kakanje.

Zahodi trebaju biti na različitim mjestima po kući. Dakle, svaka mačka treba imati svoj zahod, na svom teritoriju.

Naravno, ako ima više mačaka u kući, može se dogoditi da koriste isti zahod. To je u redu, i možda ćete s vremenom primijetiti da neki mačji zahod nije u upotrebi, pa ćete ga moći maknuti.

 

Zahod može biti otvoren ili zatvoren kao kutija

Iz prakse je preporuka da su otvoreni mačji zahodi bolji za mačke jer one vole imati pregled na okolinu. No, ovo nije potvrđeno u znanstvenim istraživanjima, gdje se vidjelo da neke mačke preferiraju otvorene, a druge zatvorene zahode, dok je većini bilo svejedno.

Međutim, važno je da mačji zahod bude dovoljno velik, otprilike dužine kao mačka i pol (od njuške do baze repa), te da se mačka može u njemu okrenuti. Nije bitan oblik zahoda (kvadratičan, trokutast ili okrugao), no mora biti dovoljno velik za mačku koja ga koristi.

 

Vrsta supstrata u zahodu

Danas postoje brojni supstrati koji se koriste u mačjem zahodu, kao što su razne vrste pijeska, materijali izrađeni od recikliranog papira, piljevina (bor ili cedar), kukuruzovine, silika-gela, žute gline (engl. Fuller’s earth), itd. Smatra se da većina mačaka najviše voli male granule, koje može lako gurati šapama i koje se otresu se šapa kad izlazi iz zahoda. Ne vole jako sitan ili mekan supstrat. Većini mačaka odgovara dubina supstrata oko 3 cm.

Korištenje mačjih pelena može biti problem zato što mogu zapeti mačkama za nokte kada zatrpavaju. Osim toga, nekim mačkama će smetati šuškanje pelena, novina ili najlona, što neki vlasnici stavljaju ispod supstrata kako bi lakše očisti zahod.

Među vlasnicima najpopularniji su oni supstrati koji se zgrudaju na mjestu gdje mačka obavi nuždu, pa ih je lako očistiti lopaticom koja ima rupe (kao sito). Važno je napomenuti da mačićima mlađim od tri mjeseca ne bi trebalo dati takav supstrat koji se zgruda jer postoji opasnost da ga progutaju.

U mačji zahod, ispod i/ili na pijesak, može se staviti soda bikarbona koja smanjuje neugodne mirise, no treba paziti zato jer u velikim količinama može biti otrovna za mačku.

Preporuča se promijeniti čitav supstrat svaka 3-4 tjedna.

Vrsta supstrata u mačjem zahodu ne smije se promijeniti odjednom. Ako vlasnici žele promijeniti vrstu supstrata koju stavljaju u zahod, tada trebaju prvo stavljati mješavinu novog i prije korištenog supstrata, kako bi se mačka naviknula na novi.

Supstrat koji je posebno namirisan zato da se sviđa ljudima uglavnom je odbojan za mačke. Moguće ga je koristiti samo za mačke koje ga imaju od kada su bile mačići, pa su naviknute na njega.

 

Kada mačke ne koriste predviđeni zahod,…

Ako mačke prestanu koristiti zahod i počnu nuždu obavljati negdje drugdje, prva je opcija provjeriti da li su svi gore navedeni uvjeti zadovoljeni. Ponekad mačke „protestiraju“ zato što smo promijenili mjesto zahoda, ili zato što smo promijenili supstrat u zahodu. U tom slučaju dovoljno se vratiti na staro.

Slijedeći korak je odvesti mačku doktoru veterinarske medicine. Naime, mačke koje prestanu koristiti mačji zahod možda su iskusile bolno obavljanje nužde (piškanje ili kakanje), pa su to povezale s mjestom tj. s mačjim zahodom.

Ukoliko je mačka zdrava, a problem ne korištenja zahoda i dalje postoji, tada je dobro potražiti savjet stručnjaka za ponašanje mačaka (mačjeg biheviorista). Naime, mačke mogu prestati koristiti zahod zbog emocionalnih problema, kao što su strah (npr. ako je zahod pored stroja za pranje rublja), nelagoda koju osjećaju zbog druge mačke i sl. U tom slučaju potrebno je otkloniti uzrok, pa će se mačka vratiti korištenju svog zahoda.

Mačke je moguće trenirati da koriste ljudski zahod. No, za to treba izdvojiti vrijeme i nabaviti odgovarajući pribor.

 

Ako trebate savjet prilagođen za vas i vašeg ljubimca javite nam se za konzultacije.

Za diskusiju o ovoj i drugim temama pratite nas na Facebook stranici.

X