Ostavljanje poruka ili nekorištenje mačjeg zahoda?

Vlasnici mačaka veoma cijene čistoću svojih ljubimaca koji već u prvim danima u novom domu nauče koristiti mačji zahod. Ipak, za razliku od redovnog mokrenja, mačke mokraću koriste i za ostavljanje mirisnih poruka, što se u govornom jeziku naziva „piš-porukama“  (engl. pee-mail). U manjem broju slučajeva mačke mogu u istu svrhu koristiti izmet (drek). Važno je razlikovati ovo normalno ponašanje koje služi mačjoj komunikaciji od situacija kada mačke ne koriste mačji zahod za obavljanje redovne nužde. Premda je ovakvo ponašanje uobičajeno, ono predstavlja problem za vlasnike čije mačke stalno ili povremeno borave u kući.

 

Mirisne poruke

Kada mačke ostavljaju poruke one mokraćom špricaju vertikalne površine: namještaj, zavjese, zid, vlasnikov predmet, neku novu stvar u svome okolišu, prozore i vrata ili mačja vratašca (engl. cat flap) ako imaju mogućnost izlaska na dvorište. Takve poruke mačke ostavljaju na granici svoga teritorija ili na važnim putovima kretanja, gdje su lako dostupni za „čitanje“ ostalim mačkama. Ukoliko mačke koje žive trajno u kući vide vani kroz prozor druge mačke, vjerojatno će obilježavati prozore i vrata. Piš-poruke su dugotrajne i dostupne svim mačkama u kući ili dvorištu.

Prilikom špricanja urinom mačka stoji stražnjim dijelom tijela okrenuta prema površini/predmetu, brzim pokretima trza uspravni rep i korača u mjestu stražnjim nogama. Neke mačke (obično ženke) će kod ostavljanja poruka čučnuti, ali će ostaviti manju količinu urina u odnosu na redovno mokrenje. Konačno, pojedine mačke čučnu i pomalo ustaju trzajući repom dok špricaju urinom.

Nekastrirane i nesterilizirane mačke češće će obilježavati mokraćom, posebno u vrijeme tjeranja. Takvo ponašanje češće je kod mužjaka nego ženki. U kućama s više mačaka učestalije je ostavljanje mirisnih poruka.

S druge strane, obilježavanje mokraćom može biti znak straha i tjeskobe te će se mačka tako ponašati ako dođe u novi dom, ako se u njen dom dovede nova mačka, pas ili beba, zbog zvukova koji je plaše, kod preuređenja stana i sl. Mačka koja je u stresu na ovakav način malo si „aromatizira“ prostor da se bolje osjeća.

Kada mačka pronađe piš-poruku, znatiželjno će je istraživati. Nije primijećeno da mačke izbjegavaju područje gdje je druga mačka ostavila poruku, niti se može smatrati da čitanje takve poruke uznemiruje mačku „čitača“. Dakle, informacije o sebi koje mačke ostavljaju mogu biti veoma raznolike.

 

Rješenja

Prvi korak u rješavanju ovog problema u ponašanju može biti kastracija. Ipak, 10% mužjaka i 5% ženki koji su kastrirani i dalje ostavljaju mirisne poruke. Osim toga, kastracija neće riješiti problem ako mačka piš-poruke ostavlja zato da sebi olakša stresnu situaciju. U tom slučaju pomoći je jedno da se otkloni ili umanji uzrok stresa, a za to su potrebne promjene u okolišu mačke – za mačke u kući to znači promjene u domu vlasnika.

Zbog toga je istovremeno potrebno osigurati mački da se osjeća sigurno i smireno u svome domu, očistiti površine koje je obilježila sredstvom koje otklanja miris te poticati mačku na ostavljanje drugih vrsta poruka na odgovarajućim mjestima (npr. brušenjem noktiju, struganjem tijela o neke predmete). Kako bi mački olakšali stresne situacije, moguće je koristiti i neke prirodne pripravke koji djeluju smirujuće.

 

Ako trebate savjet prilagođen za vas i vašeg ljubimca javite nam se za konzultacije.

Za diskusiju o ovoj i drugim temama pratite nas na Facebook stranici.

X