Koristi li vaš kunić svoj zahod?

Po prirodi kunići su čiste i uredne životinje, pa ih se lako može naučiti da nuždu obavljaju u za to predviđene „zahode“. Uz dobro odabranu kutiju, stelju i mjesto za zahod, na pravom ste puta do uspjeha.

Međutim, ako vaš kunić naknadno počne obavljati nuždu izvan zahoda, onda je važno razumjeti što se krije iza takvog ponašanja. Možda ćete ga trebati odvesti veterinaru, a možda će biti dostatne neke male preinake da biste ga uputili na pravo mjesto.

 

Dobar zahod iz perspektive kunića

Kako bi napravili odgovarajući zahod za svog ljubimca, odaberite kutiju koja je odgovarajuće širine, dužine i dubine. Važno je da kuniću odgovara veličina, oblik i ulaz u zahod.

Po širini i dužini kutija mora biti takva da kunić može leći unutra, pa će to biti različito s obzirom na veličinu vašeg kunića. Kutija ne smije biti preduboka, no unutra vam mora stati stelja u tanjem sloju (kunići ne kopaju kao mačke) i po mogućnosti nešto sjena na vrhu. Možete odabrati kutiju kakva se koristi za mačji zahod, ali mora imati niske stranice i biti nepokrivena (bez poklopca) ili neku drugu plastičnu kadicu. Izrežite ulaz na jednoj strani ukoliko je kutija previsoka. Odaberite kutiju svjetlije boje jer takva je privlačna kunićima.

Za stelju možete koristiti komadiće recikliranog papira, krupniju drvenu piljevinu ili hoblovinu (ali ne od aromatične crnogorice), a mogu se koristiti i pseće pelene (podlošci). Ne preporuča se koristiti pijesak za mačji zahod, a pogotovo ne onaj koji se zgruda. Prašina od pijeska može iritirati kuniću oči i nos ili mu se zgrudati u plućima, zbog čega će on imati problema s disanjem. Također, opasno je koristiti stelju od kukuruzovine jer je štetna ako je kunić pojede. Općenito treba paziti da se komadići stelje koju odaberete ne lijepe kuniću za noge zato da ih kada se čisti ne bi pojeo.

Stavite tanak sloj odabrane stelje na dno kutije. Mora biti dovoljno da upije vlagu, ali nije potrebno puno je kunići ne zakapaju izmet kao mačke.

Best Litter Material for a Rabbit | Pet Rabbits

Dobro mjesto za kunićji zahod su kutovi prostorija. U početku treba imati više zahoda na više mjesta u prostoru u kojem kunić obitava zato da on odabere koji mu odgovaraju. Kasnije je moguće ostaviti samo one koje kunić koristi. Ipak, ako se kunić kreće kroz više prostorija u vašem domu, treba mu uvijek ostaviti više zahoda.

Dok mladi kunić uči obavljati nuždu u zahod, može mu se ograničiti područje kretanja s ogradicama kakve se koriste za bebe i štence (pazite od kakvog su materijala da ne pogrize i ozlijedi se!).

Kunići žele imati čisti zahod. Dakle, kutiju trebate čistiti minimalno jednom dnevno, a po potrebi i više. Kada čistite kutiju, svaki put izbacite cijeli sadržaj.

 

Učenje kunića da koristi zahod

Dok obavljaju nuždu kunići vole jesti sijeno. Zbog toga da bi potaknuli svog kunića na korištenja zahoda koji ste mu predvidjeli, stavite sijeno direktno iznad stelje ili ga stavite u zasebnu kutiju za sijeno pored kutije za zahod. Ako koristite zasebnu kutiju za sijeno, postavite je tako da kunić mora skočiti u kutiju za zahod kako bi došao do sijena.

Kada vidite kunića kako koristi zahod koji ste mu predvidjeli, nagradite ga. Dobra poslastica može biti maslačak ili trakica mrkve.

Još jedan način za poticanje kunića da obavlja nuždu u svoj zahod je da mu u zahodsku kutiju stavite nekoliko komadića njegovog izmeta koji pronađete po kući. Također, možete uzeti krpu koja je prethodno bila u njegovom kavezu i na koju se već pomokrio, pa je staviti u njegov zahod.

 

Razlika mokrenja i obilježavanje teritorija

Kunići imaju dobar osjet mirisa, pa im je obilježavanje urinom i izmetom važan način komunikacije. Dakle, oni mokre na dva načina: jedan je obilježavanje teritorija, a drugi je obično mokrenje. Kod obilježavanja teritorija kunići pošpricaju okomite površine, dok kod običnog mokrenja mokraća ostaje na ravnoj površini. To prirodno ponašanje za naše domesticirane kuniće, i isto tako se ponašaju divlji kunići.

Učestalost ovog ponašanja može se smanjiti kastracijom. Općenito, mužjaci više obilježavaju nego ženke. Ipak, ženkama koje nisu kastrirane njihov teritorij postaje posebno važan u rano proljeće kada ga žele sačuvati za svoje gnijezdo, pa se obilježavanje može pojaviti u proljeće. Zato da bi se umanjio ovaj problem preporuča se kastracija kunića oba spola.

 

Kada kunić naknadno prestane koristiti zahod,…

Kod kunića koji je stekao naviku da koristi svoj zahod, svaki prestanak korištenja razlog je za oprez. Naravno, povremeno se može dogoditi da kunić „obilježi“ omiljeno mjesto na kauču, ali ako se to ponovi više puta treba potražiti razlog.

Postoji nekoliko uzroka za ovaj problem. Ukoliko imate mladog kunića, možda je počeo obilježavati teritorij zbog dosezanja spolne zrelosti. Kod odraslih kunića ovo ponašanje može biti povezano s nekim promjenama u vašem domu koje kod kunića uzrokuju strah i stres. Također, ako dovedete novog kunića na teritorij na kome već živi vaš stari kunić, ovo će potaknut obilježavanje.

Prvi korak u rješavanju svakog problema u ponašanju je posjeta veterinaru. Naime, bolovi koje kunić može osjećati npr. zbog zuba, staračkog artritisa i sl., mogu biti razlog da ne koristi svoj zahod. U tom slučaju će liječenje tog problema riješiti i problem nekorištenja zahoda. Dodatno, ukoliko je kunić star korisno je provjeriti da mu stjenke zahodske kutije nisu previsoke.

Ako imate nekastriranog kunića, obilježavanje teritorija može započeti sa sezonom parenja, odnosno u rano proljeće. Osim toga, ako ste kunića kastrirali nakon što se spolno razvio i već počeo s ponašanjima koja su tipična za njegov spol, tada je moguće da će i kastrirani kunić nastaviti obilježavati teritorij po navici.

Još jedan od razloga zbog kojih kunići mogu prestati koristiti svoj zahod je strah koji proživljavaju u vrijeme pucnjave petardi.

Želite li spriječiti problem, a planirate neku promjenu u vašem domu, svog kunića ljubimca na to ćete morati prirediti. Novi razmještaj namještaja može značiti da ćete seliti i kunićji zahod. Kunića se može postepeno učiti na zahod na novom mjestu, ali im se ne može odjednom oduzeti onaj koji koriste od prije. Ukoliko u vaš dom stiže novi član obitelji, priredite se da će kuniću trebati nešto vremena da se navikne.

Rješavanje problema

Ukoliko je vaš kunić potpuno zdrav, tada možete krenuti u rješavanje problema s bihevioralne strane.

Za početak, mjesto na koje se kunić pomokrio očistite s alkoholnim octom. Ocat će otkloniti miris i razgraditi mokraću. Nikada nemojte čistiti s kućanskim sredstvima koja sadrže amonijak jer je amonijak sastojak mokraće i kao takav potiče životinje da koriste isto mjesto i dalje.

Ako ste nedavno promijenili vrstu stelje ili mjesto za kunićji zahod, vratite mu ono na što je bio naviknut.

Pokušajte ustanoviti što bi moglo biti uzrok stresa za vašeg kunića i otklonite ga ako je ikako moguće. Pripremate li se za neku promjenu, razmislite kako bi je mogli olakšati vašem kuniću i budite tolerantni. Neka prirodna sredstva koja djeluju smirujuće mogla bi ublažiti stres.

Sjetite se koje ste promjene uveli u vaš dom u posljednje vrijeme. To može biti nešto očito kao novi kunić, ili nešto maleno kao promjena sredstva za čišćenje koje koristite. Svaka promjena, npr. novi televizor u kući, može biti velika iz kuničje perspektive jer mijenja zvukove ili mirise u njegovom svijetu.

Kunići trebaju imati mjesto/a gdje se mogu zavući i sakriti ako tako požele. Dakle, uzrok stresa vašeg kunića može biti želja nekih članova obitelji da ga stalno diraju i dižu u ruke. Osim toga, po svojoj prirodi kunići vole biti aktivni u zoru i sumrak, pa im treba dati mira kada žele odmor. Posebno je važno da njihov boks ne bude smješten pored nekih kućanskih aparata kao što je televizor, stroj za pranje rublja i sl.

Ako kunić obavlja nuždu na namještaju (npr. sofa, krevet) stavite kutiju za zahod na to mjesto, pa je pomalo selite prema mjestu koje vama više odgovara. Koliko god može zvučati nepraktično imati zahod na krevetu, to je mala žrtva koja će se dugoročno isplatiti. Kada niste u mogućnosti kontrolirati što se događa, zagradite prostor da kunić ne može do toga ili prekrite namještaj s ručnicima ispod kojih stavite plastičnu navlaku (npr. plastični zastor kakav se koristi za tuš kade). Također, možete razmisliti kako biste to mjesto učinili neugodnim za hodanje kuniću: možda bi neka šuškava ili ljepljiva površina bila razlog da kunić ode na drugo mjesto.

Nikada ne kažnjavajte kunića – povezat će kaznu s vama i izgubiti povjerenje. Posebno, ukoliko je kunić zbog stresa prestao koristiti zahod, kažnjavanjem ćete pogoršati situaciju.

Uvijek imajte na umu da su naši kućni ljubimci naš izbor i naša obaveza. Dakle, na nama je da pronađemo rješenja koja će biti dobra za njih i za nas.

 

Ako trebate savjet prilagođen za vas i vašeg ljubimca javite nam se za konzultacije.

Za diskusiju o ovoj i drugim temama pratite nas na Facebook stranici.

 

X