Kako mačku naučiti na transporter

Image by Pinuu from Pixabay

Mačke vole biti kod kuće, pa ipak ih se povremeno mora odvesti van. Važno ih je redovno voditi veterinaru, a poneke mačke vlasnici/skrbnici vode na čuvanje ako putuju ili ih povedu na zimovanje i ljetovanje. Najsigurniji način prijevoza je da mačka bude u transporteru.

Nažalost, većina mačaka ne želi ući u transporter, a neke pobjegnu i sakriju se čim vide transporter. Iz mačje perspektive za to postoji više razloga. Prije svega, problem je što mačke nisu naučene da budu zatvorene u transporteru. Zatim, sama vožnja u automobilu ili javnom prijevozu (zvukovi i mirisi u prometu, kretanje i kočenje vozila, i sl.) mogu biti zastrašujući za mačku koja nije na to naučena. Konačno, sam transporter često znači odlazak u veterinarsku ordinaciju, a što je najčešće neugodno iskustvo za mačke.

Ipak, transporter za mačke mora se koristiti. Nije sigurno putovati s mačkom puštenom da se slobodno kreće po u automobilu zbog mogućnosti nesreće, a što bi za mačku bilo dodatno traumatično iskustvo. Dakle, važno je osigurati da mačka budu sigurna, te da što bolje podnosi transport.

 

Transporter je važan za zdravlje i dobrobit mačaka

Photo by Anatolii Kozhukhar on Unsplash

Kako bi mačka prihvaćala boravak u transporteru, potrebno ju je na to naučiti.

Većina mačaka  ne želi ući u transporter jer ga povezuje s odlaskom veterinaru. Nažalost, vrlo često ovo je razlog zbog kojeg vlasnici/skrbnici ne odvedu mačku veterinaru kod prve sumnje da je mačka bolesna, nego čekaju da maci bude jako loše i da je onda lakše uhvate. To znači da je za mačke trening za boravak u transporteru direktno vezan sa zdravljem i dobrobiti!

U znanstvenom istraživanju pokazalo se da trening mačaka na prijevoz smanjuje stres na putu do veterinarske ordinacije. Naime, mačke koje su bile trenirane da budu u transporteru, vožnju u automobilu podnijele su s manje stresa. Posljedično, trajanje veterinarskog pregleda je bilo kraće kod treniranih mačaka.

Posebna situacija nastala je u Zagrebu u vrijeme potresa kada je dio vlasnika/skrbnika bježao iz svojih domova, a mačke su ostavljali jer ih nisu mogli uhvatiti i staviti u transportere. Pitanje zbrinjavanja životinja u prirodnim katastrofama posebna je tema. No, za mačke je pri tome lako spremanje u transporter važna stavka.

 

Odabir vrste transportera

Na tržištu postoje različite vrste transportera, no neki modeli nisu napravljeni u najboljem interesu za mačke, što može tijekom putovanja dovesti do dodatnog stresa. Idealan transporter za mačke treba biti čvrst, lagan, siguran i takav da se lako čisti. Najbolji su modeli od čvrste plastike ili metalne žice. Modeli od prirodne vrbe su čvrsti, ali ih se ne može dobro oprati kada je potrebno.

Kod odabira transportera treba uzeti u obzir i slijedeće:

Photo by Raoul Droog on Unsplash
  • Veličinu – transporter mora biti dovoljno prostran da mačka može ustati, udobno leći, okrenuti  se i prilagoditi svoj položaj, ali dovoljno uzak da tijekom prenošenja mačka ne pada na sve strane. Transporteri u stilu “ruksaka” ne dopuštaju mački dovoljno prostora za kretanje i premještanje, pa su zato bolji veći i čvršći transporteri koji se nose u ruci.
  • Mjesto otvora, vratašca – najbolji su oni transporteri kojima se može ukloniti čitava gornja polovica tako da veterinar može obaviti preglede bez potrebe da izvlači mačku van. Donja polovica transportera može kod kuće služiti i kao krevet za mačku. Takvi transporteri najčešće imaju vratašca sa strane. Posebno, transporteri s gornjim otvorom omogućuju da se mačku može spustiti odozgora, što može biti praktično u nekim situacijama.
  • Mogućnost prozračivanja – transporter treba imati otvore na najmanje dvije strane kako se mačka ne bi pregrijala ili ugušila unutra.
  • Mogućnost čišćenja – transporter se mora moći lako očistiti i dezinficirati jer bolesne mačke mogu obaviti nuždu ili povraćati kada ih se vodi veterinaru.
  • Dno transportera – treba biti čvrsto i nepropusno, s prostirkom i dekom koja je ugodna mački (npr. da ne zapinje noktima).

Bez obzira na popularnost i privlačan izgled, transporteri ruksaci često su premaleni, ne mogu se dobro prozračivati, te imaju prozor koji ne dopušta mački da se sakrije od vanjskih stresnih faktora. Takvi transporteri s mekim stranicama mogu se lako srušiti, teško ih je čistiti i u nekim slučajevima veterinar će morati prisilno vaditi mačku iz ruksaka.

 

Treniranje mačke na korištenje transportera

Image by Gundula Vogel from Pixabay

Učenje mačke da koristi transporter jedna je od važnih uloga treninga mačaka. Za trening je potrebno odabrati poslastice koje mačka jako voli. Sam trening treba trajati 2-3 minute, nakon čega je potrebna pauza. Trening je moguće ponoviti više puta u danu, ili svakih pa dana. Ako se rijetko vježba, onda je potrebno krenuti od početka, ali će se svaki puta napredovati sve brže.

Kod kuće odaberite mjesto gdje transporter može stalno stajati dostupan mački. Nemojte ga pospremiti i vaditi samo onda kada ga koristite. Ostavite vrata transportera otvorena i potaknite mačku da ulazi i izlazi te da spava unutra. Tako će se mačka upoznati s neposrednim okruženjem, tj. unutrašnjosti transportera prije nego krenete na put.

Zatim, potrebno je odvojiti vrijeme za učenje mačke na transporter, napredujući postepeno po koracima. Ako u bilo kojem trenutku primijetite da mački nije ugodno, vratite se korak natrag u vježbanju.

  1. korak

Ostavite otvoreni transporter na mirnom mjestu u stanu/kući kako bi ga mačka mogla sama istraživati. Kod transportera koji se mogu rastaviti, najbolje je početi s ostavljanjem donje polovice.

Ako se mačka već boji transportera, započnite postavljanjem njene prostirke s poznatim mirisom blizu transportera, pa pomalo pomičite prostirku sve bliže transporteru kada primijetite da je mačka manje napeta, manje u stresu. Kada se mačka bude osjećala opuštenije, premjestite prostirku u transporter.

Na prostirku stavljate poslastice, a možete je namirisati i sprejom s mačjim feromonima. Svakako stavite poslastice u transporter zato da potaknete mačku da ga istražuje i stvara pozitivne asocijacija vezano za boravak u njemu.

  1. korak

Nakon što mačka ulazi u transporter zbog poslastica i prostirke, naviknite je na vašu prisutnost dok ga istražuje. Bacajte malo mačjih poslastica u transporter dok je maca unutra, ili joj pružite poslasticu kroz rupe na transporteru.

Mačku možete privući u otvoreni transporter kroz igru, npr. pomičući igračku unutra-van, kroz igru pecalicom ili pomoću targeta, ako ste je prethodno to vježbali (primjer target treninga za mačke).

  1. korak

Kada se mačka osjeća ugodno provesti nekoliko minuta u transporteru, možete početi zatvarati vrata. Dakle, zatvorite vrata transportera, nagradite macu, i odmah otvorite vrata. Postepeno, držite vrata sve duže zatvorena: od 1 sekunde do 20-30 sekundi,…

S ovim korakom nemojte žuriti – ne želite riskirati da macu prestrašite!

  1. korak

Ako je mačka mirna u transporteru nakon što se vrata zatvore, pokušajte transporter malo guranti po podu. Prvo samo 1-2 cm, pa onda 10-20 cm.

Zatim pokušajte podići transporter kako bi se maca upoznala s osjećajem prenošenja. Prvo samo malo podignite transporter, pa postepeno sve više dok ne dođete do visine na kojoj vam je ugodno nositi ga. Nosite mačku po stanu/kući.

Pomalo krenite dalje, pa izađite na stubište, dvorište, vrt i ulicu, pa se vratite doma i pustite mačku van. Uvijek je pri tome nagrađujte s poslasticama, tepajte je i ohrabrujte. Svaki izlazak van ne mora značiti odlazak veterinaru.

Image by Dominick Vietor from Pixabay

Ukoliko je mačka nemirna kada je iznosite van kuće/stana, možete preko transportera staviti deku ili prostirku. Pazite da se mačka ne uguši. Ako mačku vozite javnim prijevozom, nemojte dozvoliti drugim ljudima da je uznemiravaju.

 

Nakon što se mačka nauči na transporter, kod kuće joj ga i dalje ostavite dostupnim. Može ga koristi kao mjesto za odmor i igru, mjesto gdje od vas dobiva poslastice, kako bi joj time uvijek potvrđivali da je to sjajno mjesto!

Mačka kojoj je udobno u transporteru bit će manje pod stresom, a time će i vlasnik/skrbnik biti manje pod stresom, pa će svako zajedničko putovanje biti ugodnije.

Ako trebate savjet prilagođen za vas i vašeg ljubimca javite nam se za konzultacije.

Za diskusiju o ovoj i drugim temama pratite nas na Facebook stranici.

 

How to get your cat into a carrier | Cat carrier training

X